Le Beaujolais Nouveau Est Arrive
Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2020

 

 

Όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος περιμένουμε με ανυπομονησία την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, την ημέρα όπου εκατομμύρια φιάλες Beaujolais nouveau θα κατακλύσουν τις αγορές όλου του κόσμου. Όπως λένε και οι Γάλλοι ‘Le Beaujolais nouveau est arrive’ το φρέσκο Μποζολέ έφτασε.

Ας γνωρίσουμε όμως πρώτα τι είναι το Μποζολέ νουβό. Είναι ένα κόκκινο κρασί που παράγεται από την ποικιλία Gamay,η οποία καλλιεργείται στο Μποζολέ της Γαλλίας. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι η άμεση εμφιάλωση του, μόλις δύο μήνες μετά τον τρύγο και η κατανάλωσή του πρέπει να γίνει μέσα σε λίγες εβδομάδες καθώς είναι ένα κρασί φτωχό σε τανίνες που δεν επιδέχεται παλαίωση.

Βάσει νόμου η συγκομιδή των σταφυλιών πρέπει να γίνεται με τα χέρια, διαδικασία που συμβαίνει μόνο σε δύο περιοχές της Γαλλίας το Μποζολέ και την Καμπανία. Επίσης δεν επιτρέπεται να βγει Μποζολέ νουβό από σταφύλια που παράγονται σε άλλη περιοχή αλλά μόνο από αυτά με ονομασία προέλευσης Βeaujolais και Βeaujolais-Villages.

Ενδιαφέρον έχει ότι για την παραγωγή του δεν ακολουθείται η κλασσική μέθοδος ερυθρής οινοποίησης όπου συνθλίβουμε τα σταφύλια και στην συνέχεια τα βάζουμε σε δεξαμενές για την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης, αλλά τοποθετούμε τα σταφύλια άθικτα στις δεξαμενές σε περιβάλλον με διοξείδιο του άνθρακα. Με αυτόν τον τρόπο τα σταφύλια δεν αλλοιώνονται αλλά ενεργούν ενδοκυτταρικά ,η λευκή σάρκα γίνεται κόκκινη και έτσι δημιουργούνται νέα αρώματα.

Το φρουτώδες Μποζολέ νουβό παρότι ερυθρός οίνος σερβίρεται δροσερό και συνδυάζεται ιδανικά με φρούτα, ζυμαρικά που συνοδεύονται από ελαφριές σάλτσες, όπως και με ποικιλίες τυριών-αλλαντικών αλλά και γαλλικά πατέ.

 

 

Καλόγηρος Κων/νος

Οινολόγος