Ο Monsieur Nicolas ερχόμενος στην Ελλάδα σε ενα χωριό το οποίο είναι κτισμένο σε υψόμετρο 700 μέτρα, 22 χιλιόμετρα δυτικά της Καρδίτσας, έφερε μαζί του τη γαλλική οινική κουλτούρα και την αγάπη του για την καλλιέργεια της αμπέλου. Αυτή τον οδήγησε στο να αναπτύξει συστηματικά την αμπελουργία στην περιοχή και να αναδείξει την ποικιλία «Μαύρο Μεσενικόλα», μια μοναδική ποικιλία, που υπήρχε από την αρχαιότητα στην περιοχή αυτή. Ο απλός κόσμος στη συνέχεια έδωσε το όνομά του, παραφράζοντάς το από «Μεσιέ Νικόλα» σε «Μεσενικόλα», στο χωριό αλλά και στην ποικιλία, ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του στην παραγωγική ανάπτυξη και οινική ιστορία της περιοχής.