ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΣΤΑΦΥΛΗΣ

Αγαπάμε το τσίπουρο και την τσικουδιά. Αν μετρήσουμε τις στιγμές της ζωής μας, στις οποίες το τσίπουρο ή η τσικουδιά ήταν παρόντα, ίσως και να τρομάξουμε. Φιλοσοφήσαμε με τους κολλητούς απολαμβάνοντας το απόσταγμα αυτό, παραβρεθήκαμε στην υπέροχη τελετουργία παρασκευής του, συνοδεύσαμε υπέροχα εδέσματα πίνοντάς το, ταξιδέψαμε χιλιόμετρα για να αποκτήσουμε τις πιο ωραίες εκφράσεις του, το προσεγγίσαμε επιστημονικά και συνεχίζουμε να το εξερευνούμε ακόμα και σήμερα, έστω κι αν οι αντοχές μας έχουν μειωθεί δραστικά…

Βέβαια, οι αποσταγματοποιοί ξέρουν καλύτερα! Όταν η εμπειρική και η ακαδημαϊκή γνώση συνδυάζονται, το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Η λίστα τσίπουρου και τσικουδιάς που κυκλοφορεί εμφιαλωμένα στην αγορά είναι πολύ μεγάλη. Και, ευτυχώς για τον (λιγότερο ή περισσότερο μυημένο) καταναλωτή, η ποιότητα είναι υψηλή. Μάλιστα, δεν είναι σπάνιο να συναντήσει κανείς εξαιρετικά αποστάγματα του είδους, φυλαγμένα σε πανέμορφες φιάλες. Η διάθεση του τσίπουρου και της τσικουδιάς έχει πλέον αναχθεί σε εμπορική τέχνη.

Η παραδοσιακή μέθοδος

Το τσίπουρο και η τσικουδιά είναι πρακτικά όμοια. Παράγονται από απόσταξη στεμφύλων. Τα σταφύλια πιέζονται για την εξαγωγή μούστου, που προορίζεται για οινοποίηση. Ό,τι απομένει, δηλαδή φλοιοί και υπολείμματα μούστου, αποτελούν τα στέμφυλα, που προορίζονται για απόσταξη. Πολλές φορές, εντός του άμβυκα προστίθεται και κρασί, πχ. προηγούμενης χρονιάς ή όχι τόσο πετυχημένης οινοποίησης ή ακόμα και καλής ποιότητας, προκειμένου το απόσταγμα να προκύψει ακόμα καλύτερο. Φυσικά, τα στέμφυλα και τα κρασιά που αποστάζονται μπορεί να προέρχονται από έναν τεράστιο αριθμό ποικιλιών σταφυλιού και μια επίσης τεράστια γκάμα αναλογιών, εντός του αποστακτήρα. Αναλόγως, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος έχουν ευρύτατο φάσμα.

Η πιο σύγχρονη οπτική

Σταδιακά, λοιπόν, εμφανίστηκαν αποστάγματα, που απέχουν από αυτό το αλλοπρόσαλλο και απροσδιόριστο μπέρδεμα. Ξεπήδησαν μονοποικιλιακά τσίπουρα και μονοποικιλιακές τσικουδιές, που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά συγκεκριμένων ποικιλιών. Την πρωτοκαθεδρία της μοναδικότητας κατέχουν το Μοσχάτο Αμβούργου, ο Ροδίτης, η Μαλαγουζιά και το Μοσχάτο Σπίνας.

Κάποιοι, όμως, το προχώρησαν ένα βήμα περαιτέρω…

Το απόσταγμα σταφυλής ή σταφυλιού δεν ασχολείται με στέμφυλα. Δε γουστάρει μεταχειρισμένα σταφύλια! Ξεκινάει από ολόκληρες ράγες, τις οποίες ζυμώνει και κατόπιν αποστάζει. Προφανέστατα, το συγκεκριμένο απόσταγμα είναι ακόμα πιο εκλεπτυσμένο και πλούσιο σε γεύσεις και αρώματα από το κλασικό απόσταγμα στεμφύλων. Αν, μάλιστα, είναι μονοποικιλιακό (που τις περισσότερες φορές είναι), τότε καθίσταται ακόμα πιο αξιόλογο.

Τα σταφύλια δεν είναι τα μόνα φρούτα, που υφίστανται αυτή την τεχνική. Υπάρχουν αποστάγματα κερασιών, δαμάσκηνων, τζάνερων, μήλων, σύκων κλπ. Αλλά στη χώρα μας, τα σκήπτρα κατέχουν τα σταφύλια, οπότε προτείνουμε να ξεκινήστε τη γευστική σας εξερεύνηση με ένα από τα ακόλουθα αποστάγματα σταφυλής.

Lost Lake Distillery, Απόσταγμα Σταφυλής, Μούχταρο

Lost Lake Distillery, Απόσταγμα Σταφυλής, Μαλαγουζιά

Lost Lake Distillery, Απόσταγμα Σταφυλής, Ρομπόλα

Τσιλιλή, Απόσταγμα Σταφυλιού, Μοσχάτο Αμβούργου

 

Καλή ιδέα, επίσης, είναι να επισκεφθείτε το Ελληνικό Απόσταγμα 2024.

 

 

Φαίδωνας Κυτρίδης

Βιολόγος, PhD / Τελειόφοιτος Οινολόγος