BLOG

Bιδιανό
Επειδή μέχρι και το 1970 το Βιδιανό ήταν μια ξεχασμένη ποικιλία υπάρχουν φόβοι ότι ακόμα και σήμερα μπορεί να υπάρχουν αμπελουργοί που να το μπερδεύουν με τις επίσης κρητικές ποικιλίες Θραψαθήρι και Βηλάνα. Παρόλα αυτά το Βιδιανό είναι μια ζωηρή ποικιλία και αρκετά παραγωγική, με μεγάλα σταφύλια. Χάρη στον παχύ φλοιό του είναι ανθεκτικό απέναντι στις ασθένειες και τα έντομα που επιβουλεύονται τους χυμούς του. Η ποικιλία είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες και σε αντίθεση με τις γαλλικές ποικιλίες, διατηρεί το άρωμα του ακόμα και τις πιο ζεστές χρονιές. Ειδικά αν καλλιεργείται σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές.
Κυδωνίτσα
Η Κυδωνίτσα αποτελεί μια ποικιλία που «ανακαλύφθηκε» τα τελευταία 15 χρόνια, στο νοτιοανατολικό άκρο της Λακωνίας και από εκεί έχει ξεκινήσει την εξάπλωση της σε όλη την Ελλάδα. Σχετικά με την καταγωγή της δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες και οι περισσότερες εικασίες γίνονται βάσει του ονόματος της. Έτσι κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι το όνομα της ποικιλίας είναι αυτό που δείχνει την καταγωγή της, με πιθανές την περιοχή Κυδωνιών στα Χανιά ή την πόλη Κυδωνιές στη Μικρά Ασία.
Μαλαγουζιά
Η Μαλαγουζιά αποτελεί μια ακόμα περίπτωση ποικιλίας αμπέλου που η καταγωγή της καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Κάποιες πηγές θέλουν να έλκει την καταγωγή της από την μακρινή πόλη Malaga της Ισπανίας με το όνομα της να προκύπτει από την παράφραση του τόπου καταγωγής της. Ενώ άλλες τοποθετούν την καταγωγή της λίγο πιο βόρεια στην περιοχή της Καταλονίας, συνδέοντας την με την ντόπια ποικιλία της Malagueña.