Βότκα: Δε θα τη βαρεθούμε ποτέ!
Για την 4η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Βότκας, επιλέξαμε πέντε brands, που άνετα χαρακτηρίζονται ως outsiders του είδους. Η Πολωνία, η Ρωσία και οι χώρες της Σκανδιναβίας ήταν ανέκαθεν διάσημες στο χώρο της βότκας. Ακόμα και η Γαλλία έχει να επιδείξει ευρεία εμπειρία και αξιοσημείωτο κύρος. Παραγωγή εξαιρετικής βότκας, όμως, συμβαίνει κι αλλού…
Ολλανδία
Στο αποστακτήριο της οικογένειας Nolet, η παραγωγή βότκας εξακολουθεί να γίνεται σε μικρές ποσότητες, εντός χάλκινων αποστακτήρων. Βέβαια, ο ερχομός της σύγχρονης εποχής απαιτούσε… εκσυγχρονισμό. Έτσι, οι πρόσφατες γενιές της οικογένειας οπλίστηκαν με επιστημοσύνη, που αποτελεί την ουσιαστικότερη σύντροφο της εμπειρίας. Εξειδικευμένο προσωπικό διαχειρίζεται συστήματα ελέγχου απόλυτης ακρίβειας, με αποτέλεσμα να μην αφήνεται στη τύχη ούτε σταγόνα της βότκας Ketel One.
Γιατί να τη διαλέξετε: γιατί είναι μια φρέσκια και τραγανή small batch βότκα, που παρασκευάζεται με παραδοσιακό τρόπο, από μια οικογένεια με έντεκα γενιές πείρας. Και συνεχίζει…
Η.Π.Α.
Η πρωτεύουσα της πολιτείας του Texas φιλοξενεί το αποστακτήριο του Bert ‘Tito’ Beveridge. Με τέτοιο επώνυμο, μάλλον ο Tito ήταν «καταδικασμένος» να φτιάχνει αλκοολούχα… beverages. Με μπόλικη diy νοοτροπία, ο Αμερικανός αποσταγματοποιός στέκεται στην αληθινή ουσία της βότκας, χωρίς φρου-φρου κι αρώματα. Έχοντας ως έμπνευση τον τρόπο παραγωγής του κονιάκ και του ουίσκι, εφαρμόζει παραδοσιακές μεθόδους εδώ και τριάντα περίπου χρόνια. Το αποτέλεσμα, που ονομάζεται Tito’s Handmade Vodka, σίγουρα αποζημιώνει.
Γιατί να τη διαλέξετε: γιατί παράγεται κυρίως από καλαμπόκι, γεγονός που της προσδίδει μια ιδιαίτερη γλυκύτητα. Κι αν αυτό δεν αρκεί, σκεφτείτε πως παρά τις μόλις τρεις δεκαετίες ζωής του brand name της, η συγκεκριμένη βότκα προτιμάει να αποστάζεται με τρόπο που χρονολογείται από πολύ παλιότερα.
Γεωργία
Ο λύκος επιλέχθηκε ως σύμβολο της Eristoff. Ο γεμάτος μυστικά τρόπος ζωής του παραλληλίζεται με τα μυστικά της συνταγής απόσταξης της συγκεκριμένης βότκας. Η νυχτόβια δράση του μαγευτικού ζώου παραλληλίζεται με την επίσης νυχτόβια απόλαυση του άχρωμου ποτού. Η παραγωγή της ξεκίνησε πριν από σχεδόν 220 χρόνια και βασίζεται στη χρήση καλαμποκιού, σίκαλης, σιταριού και κριθαριού.
Γιατί να τη διαλέξετε: γιατί η χρήση τεσσάρων ειδών δημητριακών, σε αναλογία που οι αποσταγματοποιοί γνωρίζουν πολύ καλά, μα και η διήθησή της μέσω ξυλάνθρακα, εξηγούν απόλυτα την πολυπλοκότητά της.
Ελλάδα
Ένας από τους πιο χαρισματικούς καρπούς της φύσης έχει ως πατρίδα του τη Μεσόγειο. Στη χώρα μας, η ελιά κατέχει περίοπτη θέση. Ο υπέροχος χώρος των αποσταγμάτων δε θα μπορούσε να αγνοήσει την πολύτιμη ύπαρξή της. Έτσι, ένα καινοτόμο αποστακτήριο της Ναυπάκτου αποφάσισε να ενσωματώσει την ελιά στη συνταγή της βότκας Kástra Elión. Τα δημητριακά προσφέρουν τη βάση, ενώ οι προσεκτικά επιλεγμένοι τύποι ελιάς, σε πάντα μελετημένη αναλογία, ευθύνονται για τη μοναδικότητα του αποτελέσματος.
Γιατί να τη διαλέξετε: γιατί είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως η πρωτοτυπία στη διαδικασία παραγωγής οδηγεί σε μια βότκα, που όμοιά της δεν υπάρχει.
Νέα Ζηλανδία
Στα τέλη των 90s, την εμφάνισή της έκανε μια βότκα από τη μακρινή Ωκεανία. Συγκεκριμένα, στην αινιγματική και γοητευτική Νέα Ζηλανδία, ο παράτολμος Geoff Ross ξεκίνησε τη 42 Below. Τιμώντας τον 42ο παράλληλο του Νότιου Ημισφαιρίου, που διασχίζει το απόστακτήριό του, ο φιλόδοξος Νεοζηλανδός χρησιμοποίησε φαντασία, αγνό τοπικό σιτάρι και πεντακάθαρο νερό, προκειμένου να καταλήξει σε ένα απόσταγμα, που πλέον απολαμβάνεται σε όλο τον κόσμο.
Γιατί να τη διαλέξετε: γιατί οι γνήσιες πρώτες ύλες της διασφαλίζουν κρυστάλλινη γεύση και αντικατοπτρίζουν την καθαρότητα των τροπικών δασών, που πεισματικά διατηρούνται στα δύο μεγάλα και στα πολλά μικρότερα νησιά της χώρας.
Φυσικά, δεν είναι ανάγκη να περιοριστείτε στις πέντε παραπάνω. Για μεγαλύτερη ποικιλία βότκας, κλικάρετε εδώ.
Φαίδωνας Κυτρίδης
Βιολόγος, PhD / Τελειόφοιτος Οινολόγος