ΚΑΛΩΣΗΡΘΕΣ 2024!

Μόλις πέντε μέρες έχουν περάσει από τον ερχομό του 2024. Ακόμα μουδιασμένοι από το φαΐ και το αλκοόλ των εορταστικών ημερών, δεν έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει πλήρως το ξεκίνημα του καινούριου έτους. Με τα αυριανά Θεοφάνεια, οι γιορτές οδεύουν προς το τέλος τους και η ζωή λαμβάνει τους κλασικούς ρυθμούς της.

Αλλά γιατί να απογοητευόμαστε; Η διάρκεια της ημέρας, έστω και δειλά δειλά, αυξάνεται. Ο καιρός είναι ακόμα καλός, αλλά ακόμα κι αν χαλάσει δε θα αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη. Εξάλλου, συντροφιά σε όλα τα παραπάνω μας κρατούν υπέροχα κρασιά, με ξεχωριστό χαρακτήρα.

Για αρχή, θα προτείνουμε τρεις ετικέτες, μία λευκή, μια ροζέ και μια κόκκινη, από τρεις διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Για τη συνέχεια, εντός των επόμενων μηνών, οι εκπλήξεις θα είναι αρκετές…

Secret Garden, Αμπελώνες Λιάππα

Η δυναμική είσοδος των Αμπελώνων Λιάππα στο οινικό γίγνεσθαι έχει ήδη σχολιαστεί από αρκετούς. Το μικρό οινοποιείο της Θεσσαλίας δεν αρκείται στις ήδη τέσσερις υπάρχουσες ετικέτες. Πρόσφατα λάνσαρε άλλη μία. Οι εντυπώσεις μας από το νέο μέλος της παρέας είναι πέρα για πέρα θετικές. Το καινούριο κρασί των Αμπελώνων Λιάππα, λοιπόν, είναι το πρώτο μονοποικιλιακό της επιχείρησης. Πρόκειται για το Secret Garden, αποκλειστικά φτιαγμένο από Ντεμπίνα. Η λευκή αυτή ποικιλία, ανέκαθεν μας έφερνε στο νου το νομό Ιωαννίνων και τα μοναδικά κρασιά που παράγονται στη Ζίτσα. Αποδεικνύεται πως η Θεσσαλία είναι εξίσου ικανή να κάνει θαύματα με την ποικιλία τούτη. Το νέο λευκό των Αμπελώνων Λιάππα είναι μια εξαιρετική προσπάθεια, που κατακλύζεται από αρώματα και γεύσεις ροδάκινου και αχλαδιού. Η οξύτητά του είναι μέτρια, με αποτέλεσμα να τονίζεται ο φρουτώδης χαρακτήρας. Η επίγευσή του είναι αξιοπρεπέστατη σε διάρκεια και υφή. Το Secret Garden μπορεί να σταθεί άνετα δίπλα σε μια τεράστια γκάμα ελληνικών (και όχι μόνο) πιάτων, όπως ψητό ψάρι με λαχανικά, βραστό ψάρι με χορταρικά, κοτόπουλο ή χοιρινό λεμονάτο, ζυμαρικά με άσπρες σάλτσες, φρουτοσαλάτες με λευκόσαρκα φρούτα, σαλάτες οσπρίων με ωμά λαχανικά, ταμπουλέ ή ακόμα και πιάτα στα οποία πρωταγωνιστούν η γαλοπούλα, ο δυόσμος ή ο βασιλικός.

Ergo, Κτήμα Λαντίδη

Το Κτήμα Λαντίδη γνωρίζει πολύ καλά να φτιάχνει γαστρονομικά ροζέ κρασιά. Το παράδειγμα του Ergo είναι κάτι παραπάνω από αρκετό, για να πειστεί ο πλέον δύσπιστος. Το πάντρεμα του Αγιωργίτικου και του Ασύρτικου πραγματοποιήθηκε με άριστο τρόπο. Τα αρώματα φράουλας και κερασιού αποκτούν νύξεις εσπεριδοειδών, γιασεμιού και βιολέτας. Τη γεύση των άγριων κόκκινων φρούτων συντροφεύει μια ιδέα ορυκτότητας, ιδανική σε βαθμό και διάρκεια. Η απόλαυση μιας αστακομακαρομάδας, παρέα με το Ergo θα μετέτρεπε το καλοκαιρινό γεύμα σε ανάμνηση ζωής. Φυσικά, μύδια με απαλές κόκκινες σάλτσες, σολωμός και τονοσαλάτες ταιριάζουν επίσης με το συγκεκριμένο ροζέ κρασί. Μη διστάσετε να το απολαύσετε ακόμα και μετά από παγωτό κρέμα, σοκολάτα ή καϊμάκι. Εννοείται πως οι φρουτοσαλάτες φλερτάρουν επιδεικτικά μαζί του, αρκεί να μην έχουν ως κύριο στοιχείο το ξινό.

Grande Reserve, Οινοποιείο Δουλουφάκη

Διότι το Λιάτικο είναι μια on/off ποικιλία. Δίνει γλυκά και ξηρά κρασιά το ίδιο εύκολα. Δίνει φρέσκα και παλαιωμένα κρασιά που σαγηνεύουν. Δίνει blends και μονοποικιλιακά, τα οποία στέκονται επάξια δίπλα σε κάθε άλλο blended ή μονοποικιλιακό κρασί. Σταφύλι διάσημο για τα γλυκά κρητικά κρασιά του, το Λιάτικο αποδεικνύει τις όλο και περισσότερες δυνατότητές του, εδώ και αρκετά χρόνια. Μπορεί να στερείται έντονου κόκκινου χρώματος, ωστόσο δε στερείται σώματος, ύφους και επίγευσης. Η πιο εντυπωσιακή μορφή του είναι η παλαιωμένη, όπως αυτή που συναντάμε στο Grande Reserve του Δουλουφάκη. Με χρώμα που φέρνει προς το καφετί, με αρώματα πιπεριού και φρούτων του δάσους και με γεύσεις δέρματος και ξύλου, το συγκεκριμένο κρασί του Κρητικού οινοποιού αποτελεί καμάρι της γενικότερης οινοποιίας του νησιού. Η μηλογαλακτική ζύμωση έχει μαλακώσει την οξύτητά του, ενώ η παλαίωση σε βαρέλι και φιάλη έχει στρογγυλέψει τις τανίνες του. Το τελικό, πολύπλοκο σύνολο είναι η τέλεια συντροφιά του κοκκινιστού μοσχαριού και των γεμιστών. Προφανώς, δε λέει όχι σε σπετζοφάι, σουτζουκάκια, χοιρινές μπριζόλες στη σχάρα, κοντοσούβλι ή ακόμα κι απλά λουκάνικα. Μετά το φαγητό, συνεχίστε να απολαμβάνετε το Grande Reserve τρώγοντας κόκκινα μήλα και δε θα το μετανιώσετε.

 

Τι κι αν τελειώνουν οι γιορτές; Τι κι αν η έλευση του 2024 δημιουργεί αναπόφευκτα ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα της αισιοδοξίας μας; Η ζωή μπορεί να είναι γεμάτη με ουκ ολίγες μικρές, καθημερινές χαρές, που μπορούν εύκολα να γίνουν αξέχαστες μέσα από το απαραίτητο οινικό πρίσμα.

 

 

Φαίδωνας Κυτρίδης

Βιολόγος, PhD / Τελειόφοιτος Οινολόγος