Μαστίχα | Ένα δάκρυ με τα αρώματα της Ελλάδας

Η μαστίχα αποτελεί το προϊόν – έμβλημα της Χίου. Με το άκουσμα της λέξης μαστίχας στο μυαλό των περισσότερων κατευθείαν έρχεται η Χίος... και όχι άδικα! Η μαστίχα περιλαμβάνει ευρεία γκάμα χρήσεων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ζαχαροπλαστική-μαγειρική μέχρι την ιατρική. Πάμε να μάθουμε λοιπόν τα πάντα γύρω από την μαστίχα!

Στην νότια πλευρά του νησιού βρίσκονται τα εκλεκτά Μαστιχοχώρια. Μόνο σε αυτά συναντάμε την εκρηκτική, διάσημη και ποιοτική μαστίχα, η οποία στην πραγματικότητα είναι μια πλούσια ρητίνη (ρετσίνι). Είναι μαγικό να σκεφτεί κανείς πως, κάνοντας μια μικρή σχισμή στο δέντρο αυτό, θα βγάλει τα πιο συμπυκνωμένα αρωματικά δάκρυα. Υπόλευκοι μικροί κρύσταλλοι, που κρύβουν μέσα τους όλη τη δύναμη της Μεσογείου και είναι έτοιμοι να τη μεταφέρουν αναλλοίωτη και δυνατή.

Η διαδικασία της συγκομιδής δεν είναι διόλου εύκολη, καθώς γίνεται χειρωνακτικά και θέλει μεγάλη προσοχή για να μην πληγωθεί το δέντρο και να μαζευτούν τα δάκρυα χωρίς να καταστραφούν. Το αποτέλεσμα όμως δικαιώνει! Τα δάκρυα θα συνεχίσουν το ταξίδι τους μέχρι το ποτήρι ή το πιάτο μας, χαρίζοντας μια φρεσκάδα, που ισορροπεί ανάμεσα στη γλύκα και στην πικράδα. Ένα άρωμα και μια γεύση αναγνωρίσιμα ακόμα και με κλειστά τα μάτια.

Η μαστίχα, όπως είπαμε, είναι ιδιαίτερα χρηστική. Ένα εργαλείο, που με το λεπτό της άγγιγμα θεραπεύει πεπτικά προβλήματα, καθαρίζει και φρεσκάρει την επιδερμίδα και προικίζει τα φαγητά και τα ποτά με το μοναδικό της αρωματικό DNA. Ανάμεσα στις γευστικές παρεμβολές της ξεχωρίζει το λικέρ μαστίχας. Το γλυκόπιοτο ποτό έχει μεγάλη επιτυχία και τα τελευταία χρόνια γυρνάει όλο τον κόσμο, κερδίζοντας οπαδούς και ουρανίσκους, και μάλιστα τους μυεί στα γνήσια ελληνικά αρώματα.

Η πιο διαδεδομένη της μορφή είναι ως λικέρ. Το γνωστό λικέρ μαστίχας το οποίο συνήθως προσφέρεται στο τέλος ενός γεύματος με την ιδιότητα ενός χωνευτικού ροφήματος.

Για την ιστορία η μαστίχα μπήκε στην ποτοποιία το 1912 από την οικογένεια Τέττερη στη Χίο, που δημιούργησε το πρώτο λικέρ μαστίχας στο νησί. Από τότε έχουν βγει πολλές ετικέτες, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αποδεικνύοντας την εξωστρέφεια αυτού του συστατικού. Σημειώστε ότι απαραίτητο στοιχείο σε όλες είναι η αυθεντικότητα της πρώτης ύλης, η φυσική μαστίχα Χίου. Στη συνέχεια γίνεται απόσταξη στους κλασικούς χάλκινους άμβυκες και προσθήκη καθαρής γεωργικής αλκοόλης και ζάχαρης.

Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό λικέρ μαστίχας, είναι πολύ εύκολο. Θα χρειαστείτε ένα λίτρο αλκοόλη (τσίπουρο, ή βότκα), 20g μαστίχα και 20g ζάχαρη και για το σιρόπι 400 ml νερό, 400g ζάχαρη και 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι. Ξεκινάτε με το πρώτο στάδιο, βρίσκοντας μια καθαρή φιάλη. Σε αυτή προσθέτετε την αλκοόλη, τη μαστίχα και τη ζάχαρη και αφήνετε τα υλικά μέχρι να εκχυλιστεί (να διαλυθεί) η μαστίχα. Αυτό θα πάρει περίπου έναν μήνα. Καλό είναι να παρακολουθείτε τη διαδικασία και κάθε δύο μέρες να κουνάτε λίγο τη φιάλη. Μόλις διαλυθεί, σουρώνετε σε μια άλλη καθαρή φιάλη και κάνετε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι, μέχρι να αρχίσουν να βράζουν και να αποκτήσουν σιροπώδη μορφή. Περιμένετε μέχρι να κρυώσει το σιρόπι και το προσθέτετε με τα υπόλοιπα συστατικά στη φιάλη. Τα αφήνετε περίπου 3-4 μέρες και μετά θα απολαύσετε το λικέρ μαστίχας με πάρα πολλούς τρόπους.

Η μαστίχα τα τελευταία χρόνια αποτελεί το απόλυτο εργαλείο στα χέρια των bartenders. Παρακάτω θα δείτε μερικές συνταγές για εύκολα και υπέροχα cocktails.

 

Μαστίχα Sour

· 50ml Μαστίχα

· 2 Φλούδες Λεμόνι

· 2 φέτες Μήλο

· 25ml Φρέσκος Χυμός Λάιμ

· 10ml Μέλι

Εκτέλεση: Βάλτε στο σέικερ τις φλούδες λεμονιού και τις φέτες μήλου και πατήστε τες καλά με ένα γουδοχέρι. Στη συνέχεια προσθέστε τη μαστίχα, το λάιμ και το μέλι και ανακατέψτε πολύ καλά. Σερβίρετε σε ποτήρι με πάγο και φλούδα λεμονιού.

 

Martini Μαστίχα

· 50ml Μαστίχα

· 25ml Aperol

· 25ml Φρέσκος Χυμός Λεμόνι

· 25ml Φρέσκος Χυμός Μανταρίνι

· 2 Φύλλα Μέντας

Εκτέλεση: Ανακατέψτε όλα τα υλικά στο σέικερ, σερβίρετε και γαρνίρετε με τα φύλλα μέντας.

 

Μαστίχα Red Magic

· 4-5 Φράουλες

· 50ml Μαστίχα

· 25ml Φρέσκος Χυμός Λεμόνι

· 2 Φύλλα Δυόσμος

Εκτέλεση: Βάλτε στο σέικερ τις φράουλες μαζί με τον χυμό λεμονιού και πατήστε τες καλά. Προσθέστε τη μαστίχα και ανακατέψτε καλά. Σερβίρετε με πάγο και γαρνιτούρα τον δυόσμο.

 

Στην υγειά σας....

 

 

Ειρήνη Φλέσσουρα

Οινολόγος - Γεωπόνος