ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ

Εκεί που το brandy δεν έχει κάτι άλλο να πει κι εκεί που η προσωπικότητα του cognac ολοκληρώνεται, το Metaxa παίρνει τη σκυτάλη.

Αλκοολούχα ποτά, προερχόμενα από ζύμωση φρούτων αποτελούν τη βάση παρασκευής brandy. Φυσικά, τέτοιου είδους αλκοολούχο ποτό είναι και το κρασί, που κατέχει τα ηνία στη δημιουργία του brandy. Η τεράστια ποικιλία φρούτων και κρασιών είναι η αιτία της επίσης τεράστιας ποικιλίας brandy, ανά τον κόσμο. Δικαίως θεωρείται ελιξίριο, που μας κρατάει ζεστούς το χειμώνα, που διακριτικά προσφέρει ξεχωριστές πινελιές σε καλοκαιρινά κοκτέιλ και που συντροφεύει εύγευστα πλήθος στιγμών της ζωής μας.

Το cognac έχει σαφώς πιο «στενό» χαρακτήρα, αλλά σίγουρα η αίγλη του είναι μεγαλύτερη. Είναι πιο φινετσάτο, αφού αποτελεί απόσταγμα σταφυλής, παλαιωμένο για τουλάχιστον δύο χρόνια. Οι ποικιλίες σταφυλιού, που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για την σύνθεσή του, είναι αυστηρά καθορισμένες και η επικράτεια παρασκευής του είναι επίσης αυστηρά καθορισμένη. Άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Γαλλία, το cognac έχει σημαντικές οργανοληπτικές ομοιότητες με το brandy, αν και δύσκολα ένα brandyαγγίζει το επίπεδο ενός cognac.

Και φτάνουμε στο Metaxa, που πράγματι αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του. Μεσογειακά οινικά αποστάγματα, τις περισσότερες φορές παλαιωμένα, συνδυάζονται με επίσης παλαιωμένα Μοσχάτα κρασιά, προερχόμενα από τη Σάμο (βασικά) και τη Λήμνο (δευτερευόντως). Στο blend συμμετέχουν και εκχυλίσματα βοτάνων της ελληνικής φύσης, σε μυστικές ταυτότητες και αναλογίες. Το αποτέλεσμα δε θα μπορούσε να μην είναι μοναδικό. Οι ασύλληπτων αριθμών εξαγωγές του ελληνικού αυτού ποτού, η εκτίμηση που χαίρει από αμέτρητους bartenders και η διατήρηση της ομώνυμης εταιρείας στην κορυφή της εγχώριας ποτοποιίας, εδώ και σχεδόν ενάμιση αιώνα, τα λένε όλα.

Ξεκινώντας κάποιος από το Metaxa 3 Αστέρων, θα έρθει αντιμέτωπος με τη βασική συνταγή του δημοφιλούς αυτού ποτού. Θα αντιληφθεί το πάντρεμα αποστάγματος και γλυκού κρασιού και θα νιώσει τα βότανα να βάζουν κι αυτά το χέρι τους στο αποτέλεσμα.

Όλα τα παραπάνω αποκτούν δυνατότερη ένταση στο Metaxa 5 Αστέρων, που λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας παλαίωσης των συστατικών του, αποκτάει ελαφρώς καπνισμένο χαρακτήρα, πάντα σε φόντο αρμονίας μεταξύ ξύλου και φρούτου.

Τα ακόμα παλαιότερα αποστάγματα στη σύσταση του Metaxa 7 Αστέρων μετατρέπουν τη συγκεκριμένη έκδοση του διάσημου ποτού σε κάτι ακόμα πιο ξεχωριστό. Νότες βανίλιας εξυψώνουν το υπέροχο αυτό ποτό, που εύλογα αγαπιέται παγκοσμίως και δε σταματάει να βραβεύεται.

Η ναυαρχίδα της σειράς των Αστέρων, δηλαδή το Metaxa 12 Αστέρων, στερείται της γλυκύτητας των υπόλοιπων «μελών». Προτείνει μια πιο dry άποψη της συνταγής Metaxa και εκπροσωπεί περήφανα και δυναμικά τον Οίκο, μέσα από μια κομψότατη φιάλη.

Όσο για το Metaxa Private Reserve, πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη λέξεων, που θα μπορούσαν να το περιγράψουν επαρκώς. Η εμβληματική αυτή έκδοση αποτελεί ένα απαύγασμα του Οίκου. Είναι αυτονόητο ότι χαρίζει κύματα συγκίνησης σκέτο, αλλά ας μην υποτιμούμε και την ικανότητά του να απογειώσει οτιδήποτε στο οποίο συμμετέχει.

 

 

Φαίδωνας Κυτρίδης

Βιολόγος, PhD / Τελειόφοιτος Οινολόγος