ΜΠΥΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΚΟΟΛ

Θυμάμαι να κυκλοφορεί στην Ελλάδα μπύρα χωρίς αλκοόλ, ήδη από τη δεκαετία του ’90. Μπορεί να κυκλοφορούσε και πιο πριν, απλώς εγώ να μην το θυμάμαι. Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει πως πλέον η μπύρα χωρίς αλκοόλ είναι καθεστώς. Είναι λίγες οι μάρκες ευρείας κυκλοφορίας, που δε διαθέτουν μη αλκοολούχα μπύρα στη γκάμα τους.

Η μπύρα χωρίς αλκοόλ μπήκε στη ζωή μας εκρηκτικά. Μέχρι πριν μερικά χρόνια, ήταν πραγματικά λίγα τα σημεία διάθεσής της και πραγματικά λίγες οι εταιρείες που ασχολούνταν με την παραγωγή της. Αρκετά απότομα, τα ράφια των μαγαζιών γέμισαν με πλήθος νέων ετικετών, που υπόσχονται αμελητέο ή καθόλου αλκοόλ. Πλέον, μπύρα χωρίς αλκοόλ θα βρει κανείς από το πιο τελειωμένο καφενείο, μέχρι το πιο ψαγμένο bar. Γιατί; Μα γιατί έχει ζήτηση! Πολύ λογικό.

Δεν είναι καθόλου άσχημη η ιδέα να μπορείς να πιείς το απαραίτητο τελάρο μισόλιτρες, χωρίς την επόμενη μέρα να κουδουνίζει το κεφάλι σου σαν καμπαναριό την Ανάσταση. Επίσης, δεν είναι καθόλου άσχημη η ιδέα να μπορείς να πιείς το απαραίτητο τελάρο μισόλιτρες, χωρίς αργότερα να πάρεις παραμάζωμα ανυποψίαστους συμπολίτες, ευγενή τετράποδα και αθώα παρκαρισμένα οχήματα, κατά την αυτοκινητική διαδρομή σου προς το σπίτι ή προς το επόμενο bar. Δεν είναι καθόλου άσχημη η ιδέα να μπορείς να πιείς το απαραίτητο τελάρο μισόλιτρες, χωρίς να προσπαθείς μάταια να ανακαλύψεις πού είναι η μπάλα, κατά τα τελευταία λεπτά του ποδοσφαιρικού αγώνα που παρακολουθείς. Και φυσικά, δεν είναι καθόλου άσχημη η ιδέα να μπορείς να πιείς το απαραίτητο τελάρο μισόλιτρες, χωρίς τη συνοδεία των σαγηνευτικών συμπτωμάτων της δυσαρθρίας, της αστάθειας και της απώλειας μνήμης.

Αλλά πώς φτιάχνεται αυτή η μπύρα; Οι βασικές προσεγγίσεις, που δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν και συνδυαστικά, είναι οι ακόλουθες.

Αντίστροφη ώσμωση: Πρακτικά, πρόκειται για διήθηση, ικανή να συγκρατήσει την αλκοόλη στο ειδικό φίλτρο. Η αλήθεια είναι πως συγκρατεί και άλλες ουσίες, παρόμοιου μοριακού μεγέθους ή παρόμοιων χημικών ιδιοτήτων με την αλκοόλη, που ίσως είναι επιθυμητές στη γεύση του τελικού προϊόντος. Άρα, η ανάπτυξη πιο «ικανών» φίλτρων αποτελεί μια πρόκληση για το μέλλον.

Απόσταξη: Πρακτικά, πρόκειται για θέρμανση της μπύρας σε τέτοιο βαθμό, ώστε το αλκοόλ να απομακρυνθεί σε αέρια μορφή. Ο κίνδυνος απομάκρυνσης επιθυμητών πτητικών ουσιών, που δίνουν χαρακτήρα στη μπύρα, δυστυχώς είναι υπαρκτός. Κι εδώ, λοιπόν, υπάρχει πεδίο έρευνας και βελτίωσης. Για παράδειγμα, έχει διαπιστωθεί πως αν η θέρμανση συμβεί υπό κενό, το αποτέλεσμα είναι θετικότερο.

Κατάλληλα στελέχη ζυμών: Έχουμε αναφερθεί παρελθοντικά στις ζύμες. Είναι στη φύση τους να μεταβολίζουν υδατάνθρακες προς αιθυλική αλκοόλη. Ωστόσο, έχουν ανακαλυφθεί στελέχη, που παράγουν ριζικά μικρότερες συγκεντρώσεις αλκοόλης, οπότε και επιλέγονται για την παρασκευή του συγκεκριμένου τύπου μπύρας. Φυσικά, η έρευνα γύρω από τις ζύμες συνεχίζεται.

Παραδέχομαι πως δεν έχω ακούσει beer lover να εξομοιώνει γευστικά την αλκοολούχα μπύρα με τη μη αλκοολούχα. Η δεύτερη υστερεί λιγάκι σε σώμα, δίνει την αίσθηση γλυκύτητας και αφρίζει σε μικρότερο βαθμό. Και πάλι, όμως, δεν είναι καθόλου, μα καθόλου κακή! Μπορεί να σε «σώσει» από ποικίλες άβολες καταστάσεις. Θα περιοριστώ στο παράδειγμα μονάχα μίας τέτοιας κατάστασης, σκόπιμα ανώδυνης: Έχεις μια σημαντική δουλειά στις 17.00. Είναι μεσημέρι, σε έχει κόψει άσχημα η πείνα και ετοιμάζεις ένα γερό μεσημεριανό για να μη σωριαστείς κάτω. Οι ιδέες είναι τρεις. Η πρώτη (κακή) ιδέα προτείνει να συνοδεύσεις το φαγητό σου με δυο τυπικές μπύρες (διότι μία = καμία) και να πας ύστερα στη δουλειά σου σχεδόν κοιμισμένος. Η δεύτερη (ξενέρωτη) ιδέα προτείνει να μη συνοδεύσεις το φαγητό σου με μπύρα. Η τρίτη (βιώσιμη) ιδέα προτείνει τη συνοδεία του γεύματος με μπύρα χωρίς αλκοόλ! Με αίσθημα κορεσμού στο στομάχι και απόλαυσης στον ουρανίσκο, διεκπεραιώνεις νηφάλια και αποτελεσματικά τη σημαντική δουλειά που έχεις αργότερα.

Το πεδίο της μπύρας χωρίς αιθανόλη είναι ακόμα ανοιχτό. Θα δούμε κι άλλες καινοτομίες στο μέλλον. Όσοι δεν έχετε δοκιμάσει, δοκιμάστε. Όσοι τις προτιμάτε, συνεχίστε. Είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν ουκ ολίγες, ασφαλείς και χαλαρές καταστάσεις, που θα μας επιτρέψουν να πιούμε και τις τυπικές μπύρες με αλκοόλ, με τις οποίες «μεγαλώσαμε» και τις οποίες αγαπήσαμε. Δεν υπάρχει λόγος να τις στερηθούμε. Αλλά μέχρι τότε, 0%!

 

Εδώ υπάρχουν πολλές!

 

 

Φαίδωνας Κυτρίδης

Βιολόγος, PhD / Τελειόφοιτος Οινολόγος