ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ

Έχουν περάσει περισσότερα από 160 χρόνια από το μακρινό 1860, όταν ο πενηνταπεντάχρονος τότε Ευστάθιος Βαρβαγιάννης, γεννημένος το 1805 στις Κυκλάδες, αποφάσισε να εγκαταλείψει την Οδυσσό, στην οποία είχε μετοικήσει και να εγκατασταθεί μόνιμα στο Πλωμάρι της Λέσβου, ιδρύοντας την Ποτοποιία Βαρβαγιάννη. Μαζί του, η σύζυγός του και ο τριαντατριάχρονος μοναχογιός του, Ιωάννης.

Ο Ευστάθιος Βαρβαγιάννης έφερε μαζί του την τέχνη της απόσταξης, αλλά και τον πρώτο αποστακτήρα, αγορασμένο από την Κωνσταντινούπολη, ως θεμέλιο λίθο της νέας του επιχείρησης. Η ποτοποιία έκανε τα πρώτα της βήματα και το ούζο της οικογένειας αποκτούσε σταδιακά τους πρώτους του φίλους. Ο Ιωάννης Βαρβαγιάννης βοήθησε την επιχείρηση να αναπτυχθεί, σε μια περίοδο αρκετά ευνοϊκή για την οικονομία του Πλωμαρίου. Εκμεταλλεύτηκε την πολύ ζωηρή εμπορική δραστηριότητα του λιμανιού του χωριού και κατάφερε να διανείμει το ούζο της οικογένειας, όχι μόνο εντός και εκτός Πλωμαρίου, αλλά και πέρα από τα σύνορα της Λέσβου, για πρώτη φορά. Επέκτεινε το πρώτο αποστακτήριο της οικογένειας, εξοπλίζοντάς το με έναν επιπλέον χάλκινο άμβυκα, ο οποίος σώζεται μέχρι σήμερα. Μετά την απελευθέρωση, το 1946, ο μοναχογιός ξαναζωντάνεψε την επιχείρηση. Παραγωγικά, εγκατέστησε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, ημιαυτόματο σύστημα εμφιάλωσης και λάνσαρε δύο νέα αποστάγματα, το «Ούζο Εύζων» και το «Ούζο Αφροδίτη». Αλλά και εμπορικά είχε πολλές επιτυχίες, με την επανεκκίνηση των εξαγωγών και την αποστολή των προϊόντων σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νότια Αφρική και αργότερα σε χώρες της Ευρώπης. Ο Ιωάννης Βαρβαγιάννης έμεινε στο τιμόνι της επιχείρησης για κάτι περισσότερο από σαράντα χρόνια, μέχρι το θάνατό του, το 1987.

Για τέσσερις γενιές, η Ποτοποιία Βαρβαγιάννη διοικήθηκε από ένα πρόσωπο κάθε φορά. Από τον ιδρυτή Ευστάθιο Βαρβαγιάννη, τον γιο Ιωάννη Βαρβαγιάννη, τον εγγονό Ευστάθιο Βαρβαγιάννη και τον δισέγγονο Ιωάννη Βαρβαγιάννη, ηγέτης ήταν πάντα ένας. Το 1987, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ποτοποιία Βαρβαγιάννη απέκτησε ως συνιδιοκτήτες, τα τρία παιδιά του Ιωάννη: Στάθη, Μανώλη και Βάγια. Οι τρεις τους πέτυχαν πολλά. Αύξησαν τις δυνατότητες παραγωγής, δημιούργησαν το «Ούζο Βαρβαγιάννη Πράσινο» το 1997, ίδρυσαν το πρώτο Μουσείο Ούζου και πέτυχαν διείσδυση σε νέες εξαγωγικές αγορές. Αλλά το πιο σημαντικό τους επίτευγμα ήταν η δημιουργία κουλτούρας σύνθεσης και συνύπαρξης, η οποία αξιοποιεί τα ταλέντα και τις δημιουργικές ανησυχίες όλων των μελών της οικογένειας. Πλέον, η είσοδος της έκτης γενιάς στην επιχείρηση, οδηγεί την Ποτοποιία σε μια νέα εποχή.

Ο Γιάννης, ο Αντρέας, η Φωτεινή, η Μαρία, ο Γιάννης, η Ειρήνη και ο Γιάννης κρατούν στα χέρια τους ένα πολύτιμο οικογενειακό θησαυρό, που δεν είναι μόνο οι άμβυκες και οι συνταγές. Είναι κυρίως η σιωπηρή υποχρέωση, που έχουν αυτοβούλως αναλάβει, να διαφυλάξουν την οικογενειακή παράδοση, τις αξίες και το όραμα της παλιάς ποτοποιίας, συνομιλώντας με την κάθε γενιά, την εκάστοτε εποχή, στη γλώσσα της.

 

Η προετοιμασία

Το οινόπνευμα, που αποτελεί τη βάση για την παραγωγή του ούζου, ελέγχεται διπλά, τόσο κατά την παραλαβή του, όσο και πριν τη διαδικασία της απόσταξης. Είναι 100% καθαρή αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης. Η οικογένεια Βαρβαγιάννη τής δίνει χαρακτήρα, επιλέγοντας προσεκτικά αγνά φυσικά υλικά. Καθοριστικό ρόλο στο χαρακτήρα του ούζου παίζει ο γλυκάνισος, καλλιεργημένος στα ιδιόκτητα κτήματα της οικογενείας Βαρβαγιάννη, στο Λισβόρι, μαζί με τα υπόλοιπα αρωματικά φυτά της οικογενειακής συνταγής . Όταν το φυτό φτάσει στην τέλεια ωρίμανση του, συλλέγεται, δένεται σε μικρά δεμάτια και αποξηραίνεται στη σκιά, ώστε να διατηρήσει το πράσινο χρώμα του. Ακολουθεί το «δριμώνισμα», μια χειρονακτική διαδικασία, όπου διαχωρίζεται με προσοχή ο καρπός από τα κοτσάνια, πάνω σε μια επικλινή μαρμάρινη πλάκα. Ακολουθεί η προσεκτική αποθήκευση του γλυκάνισου σε σακιά από φυτικές ίνες.

 

Η απόσταξη

Το μίγμα αλκοόλης, γλυκάνισου και άλλων αρωματικών φυτών μπαίνει σε ειδικούς άμβυκες (καζάνια) και αποστάζεται προσεκτικά, χωρίς απότομες μεταβολές θερμοκρασίας, τόσο κατά τη θέρμανσή του όσο και κατά την ψύξη του. Από την πρώτη απόσταξη διατηρείται η «καρδιά», το μεσαίο κλάσμα της απόσταξης, το οποίο και περνάει στη δεύτερη και τρίτη φάση της διαδικασίας, αργά αργά, με συνεχείς ελέγχους και δοκιμές. Η απόσταξη που γίνεται καθημερινά έχει ως μάρτυρες ελάχιστους εργάτες και ως καθοδηγητές την ίδια την οικογένεια. Από την αρχή μέχρι το τέλος, πάντα ένας Βαρβαγιάννης παραβρίσκεται στην ιεροτελεστία της δημιουργίας του ούζου, μεταλαμπαδεύοντας τη συσσωρευμένη εμπειρία άνω των 160 ετών πάνω στην απόσταξη.

 

Η ωρίμανση

Το «άνυδρο», όπως ονομάζεται το τέλειο κεντρικό κλάσμα της τελευταίας φάσης της διαδικασίας, αποθηκεύεται σε μεγάλες ανοξείδωτες δεξαμενές, ώστε να καταλαγιάσει και να «ζευγαρώσουν» τα υλικά της συνταγής σε ένα ομοιογενές μίγμα.

 

Το αποτέλεσμα

Στο τελικό, υψηλόβαθμο απόσταγμα προστίθεται το φημισμένο, κρυστάλλινο νερό των βουνών του Πλωμαρίου, ώστε μετά την αραίωση να προκύψουν οι τελικοί αλκοολικοί βαθμοί του κάθε προϊόντος: 42% για το Πράσινο, 46% για το Μπλε, 47% για το Εύζων, 48% για το Αφροδίτη και 46% για το περιορισμένης κυκλοφορίας Συλλεκτικό. Πέντε μοναδικά αποστάγματα, που κλείνουν μέσα τους παραπάνω από ενάμιση αιώνα εμπειρίας, αποκλειστικά στην απόσταξη ούζου. Όλα τα προϊόντα παράγονται από απόσταγμα 100%, αψηφώντας ενσυνείδητα τον ανταγωνισμό, με την οικογένεια Βαρβαγιάννη να μένει πιστή στην αυθεντική ποιότητα του εθνικού μας προϊόντος.

 

Τα προϊόντα

Τέσσερα διαφορετικά προϊόντα, τέσσερις διαφορετικοί χαρακτήρες ούζου, που ταιριάζουν σε ποικίλες στιγμές και διαθέσεις. Κοινό στοιχείο όλων η δημιουργία τους από απόσταξη 100% με αργές διαδικασίες, σε μικρούς χάλκινους άμβυκες, η χρήση εξαιρετικής ποιότητας γλυκάνισου και άλλων πρώτων υλών, η προσθήκη κρυστάλλινου νερού Πλωμαρίου και, φυσικά, η συσσωρευμένη εμπειρία της οικογένειας Βαρβαγιάννη στην απόσταξη του ούζου. Αργά, υπομονετικά, όπως τότε, που ο Ευστάθιος Βαρβαγιάννης απέσταξε το πρώτο του ούζο, το 1860.

 

ΟΥΖΟ ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ ΠΡΑΣΙΝΟ (ΑΠΑΛΟ)

Το απαλό ούζο της οικογένειας, εύκολα προσεγγίσιμο, στους 42 βαθμούς.

ΟΥΖΟ ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ ΜΠΛΕ (ΚΛΑΣΙΚΟ)

Το κλασικό, διαχρονικό ούζο της οικογένειας, στους 46 βαθμούς. Αυστηρό, αλλά και πλούσιο, με εύρος, φινέτσα και μια θαλασσινή αύρα, το Μπλε απευθύνεται στους λάτρεις του αυθεντικού ούζου.

ΟΥΖΟ ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΚΙΝΟ (ΕΥΖΩΝΑΣ)

Ένα ξηρό, ρωμαλέο ούζο, που δημιουργήθηκε το 1950, έχοντας στο μυαλό τα ζητούμενα των ναυτικών. Με αρώματα άγριων βοτάνων και έντονο αλκοολικό τίτλο 47 βαθμών, θα ενθουσιάσει ακόμα και τους πιο έμπειρους ουζοπότες.

ΟΥΖΟ ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΟ (ΑΦΡΟΔΙΤΗ)

Έντονο, πλούσιο και απόλυτο, το Ούζο Αφροδίτη γεννήθηκε το 1962. Προϊόν πολλαπλών κλασματικών αποστάξεων, επιζητεί υψηλής ποιότητας γευστικά εδέσματα. Με όγκο, μακρά επίγευση και 48 βαθμούς, αφήνει έντονο γευστικό αποτύπωμα.