Τα Παραδοσιακά Λικέρ της Ελλάδας

Το καλοκαίρι έφτασε, η ώρα των διακοπών ήρθε και οι περισσότεροι ετοιμάζουμε βαλίτσες για τα πανέμορφα νησιά της πατρίδας μας. Και τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να δοκιμάσουμε εκτός από τις υπέροχες τοπικές συνταγές και τα παραδοσιακά ελληνικά ηδύποτα που η φήμη τους έχει ξεπεράσει τα όρια της χώρα μας! Γενικά ας δούμε τι ακριβώς ορίζουμε σαν λικέρ και να μάθουμε τα πιο διάσημα από αυτά. Τα λικέρ ή ηδύποτα προέρχονται από αποστάγματα, τα οποία έχουν αρωματιστεί με διάφορα προϊόντα γεωργικής προέλευσης. Σήμερα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα αρκετά ποτοποιεία που παράγουν λικέρ εξαιρετικής ποιότητας. Πολλά από αυτά έχουν γίνει ευρέως γνωστά ξεπερνώντας τα όρια της περιοχής όπου παράγονται. Κάποια από αυτά έχουν κατοχυρώσει και ονομασία προέλευσης. Από τα πιο γνωστά είναι η Μαστίχα Χίου, το Κουμ Κουάτ Κέρκυρας, το Κίτρο Νάξου, η Τεντούρα και το Ρακόμελο.

 

Μαστίχα Χίου

Η μαστίχα Χίου είναι ένα από τα πλέον ιστορικά ποτά της Ελλάδας, με ρίζες στην αρχαιότητα και γραπτές αναφορές για την παρασκευή του από τα μέσα του 19ου αιώνα. Το διαφανές και κατά κανόνα άχρωμο ελληνικό ηδύποτο με τη γεωγραφική ένδειξη «Μαστίχα Χίου» παρασκευάζεται στο ομώνυμο νησί, με ιδιαίτερο και παραδοσιακό τρόπο. Χαρακτηρίζεται φυσικά από το άρωμα της μαστίχας Χίου, όπως αυτό προκύπτει από τη χρήση ρητίνης ή αιθέριου ελαίου.

 

Κουμκουάτ Κέρκυρας

Το υποκίτρινο έως πορτοκαλοκίτρινο ελληνικό λικέρ με την ένδειξη «Κουμκουάτ Κέρκυρας» πρέπει να παράγεται σε όλα τα στάδιά του σε αυτό το νησί και να έχει τη χαρακτηριστική γεύση και τα αρώματα από τον καρπό του ομώνυμου κερκυραϊκού δέντρου (το οποίο έχει πολλή αρωματική ένταση και πολυπλοκότητά, από το πλήθος αρωματικών ενώσεων που περιέχει). Παράγεται με διαβροχή, κυρίως των καρπών, αλλά και ανθών, φύλλων και βλαστών του δέντρου αυτού, σε μίγμα ουδέτερης αιθυλικής αλκοόλης και νερού, αλκοολικού τίτλου τουλάχιστον 40% vol. και ενδεχομένως απόσταξη του εκχυλίσματος, παρουσία ή όχι καρπών ή τμημάτων του δέντρου κουμκουάτ.

 

Κίτρον Νάξου

Το κίτρον είναι ένα ηδύποτο (λικέρ) λεμονιού που παράγεται στη Νάξο. Φτιάχνεται από το φρούτο και τα φύλλα του δέντρου κίτρον, το οποίο είναι παρόμοιο με τη λεμονιά αλλά έχει δυνατότερη και λίγο διαφορετική γεύση. Το κίτρον έρχεται σε τρεις εκδοχές. Η πράσινή εκδοχή είναι πιο γλυκιά και έχει λιγότερο αλκοόλ. Η κίτρινη εκδοχή είναι η δυνατότερη και έχει τη λιγότερη ζάχαρη. Το καθαρό Κίτρον είναι κάτι ενδιάμεσο, και συστήνεται κυρίως στους νέους καταναλωτές για να το δοκιμάσουν.

 

Τεντούρα Πατρών

Η τεντούρα είναι το παραδοσιακό ηδύποτο της Πάτρας, το οποίο έχει ιδιαίτερα γλυκιά και ευχάριστη γεύση (αλλά και αρκετά σημαντική περιεκτικότητα αλκοόλ) και παρασκευάζεται με αρωματισμό ή εκχύλιση διαφόρων τύπων αποσταγμάτων, όπως ρούμι ή μπράντι ή και αλκοόλη ποτοποιίας με συνοδεία διαφόρων βοτάνων και μπαχαρικών, με κύρια συστατικά την κανέλα και το γαρύφαλλο.

 

Ρακόμελο

Το ρακόμελο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από μέλι με την διαδικασία της ζύμωσης των σακχάρων του μελιού. Παρασκευάζεται συνδυάζοντας ρακή (τσικουδιά) ή τσίπουρο με μέλι και διάφορα μπαχαρικά, όπως κανέλα, γαρίφαλο, κάρδαμο ή άλλα τοπικά βότανα. Παρασκευάζεται στην Κρήτη και σε άλλα νησιά του Αιγαίου πελάγους αλλά και στην ελληνική ηπειρωτική χώρα, και καταναλώνεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες σαν ζεστό ρόφημα.

 

Όλα τα παραπάνω υπέροχα λικέρ μπορείτε να τα βρείτε στο ηλεκτρονικό κατάστημα της κάβας μας με ένα μόνο κλικ!

 

 

Ειρήνη Φλέσσουρα

Γεωπόνος - Οινολόγος