5 Βασικοί Τύποι Φελλού

Φυσικός φελλός

Αυτός είναι ο παλαιότερος τύπος φελλού κρασιού. Ο φυσικός φελλός επιλέγεται επειδή είναι αδιάβροχος και ελαστικός απομονώνοντας έτσι το κρασί από εξωτερικούς παράγοντες. Χάρις όμως την φυσική μικροπορώδες σύστασή του επιτρέπει την ανταλλαγή αερίων που τον καθιστά τον μόνο φελλό που αφήνει το κρασί να ζει και να ωριμάζει στο μπουκάλι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν 3 τύποι φυσικού φελλού:

1) Φυσικός φελλός ενός κομματιού: Λαμβάνεται από το φλοιό της βελανιδιάς. Όταν θα αφαιρέσετε το φυσικό φελλό από ένα μπουκάλι κρασί, θα επεκταθεί το 85% του αρχικού του μεγέθους σχεδόν αμέσως και το 99% μετά από μία ημέρα. Είναι ιδανικός για κρασιά μακράς διαρκείας.

2) Φελλός πολλαπλών τεμαχίων: Υπάρχουν δύο ή περισσότερα κομμάτια φελλού κολλημένα μεταξύ τους. Ο φελλός προέρχεται από κομμάτια χαμηλού πάχους που του δίνουν υψηλή πυκνότητα. Είναι συνήθως φτιαγμένος με θραύσματα φελλού. Αυτός ο τύπος χρησιμοποιείται για κρασιά που δεν χρειάζονται παλαίωση.

3) Χρωματισμένος φελλός: Οι ατέλειες ενός συμπαγούς φελλού αφαιρούνται με κόλλα που γεμίζει τις τρύπες παρουσιάζοντας μια λεία και ομοιόμορφη επιφάνεια. Χρησιμοποιείται για κρασιά μέσης γήρανσης.

 

Συνθετικός Φελλός

Κατασκευάζονται από θερμοπλαστικά πολυμερή που εξασφαλίζουν τέλεια συμπίεση όταν ο φελλός εισάγεται στην φιάλη. Αυτός ο τύπος φελλού χρησιμοποιείται συνήθως σε νεαρά κρασιά από 1 έως 3 ετών. Τα πλεονεκτήματα του είναι ότι αντέχει για μεγάλο χρονικό διάστημα, εγγυάται μια τέλεια συμπίεση και μπορούμε να αποθηκεύσουμε το μπουκάλι μας σε κατακόρυφη θέση επειδή ο φελλός δεν χρειάζεται να είναι υγρός για να διατηρηθεί. Από την άλλη πλευρά έχει παρατηρηθεί σύμφωνα με κάποιους ότι προσθέτει μια χημική μυρωδιά στο κρασί αλλοιώνοντας τα αρωματικά χαρακτηριστικά του.

 

Βιδωτό Καπάκι ή Stelvin

Για πολλά χρόνια αυτό το είδος πωματισμού είχε συσχετιστεί με μη εκλεπτυσμένα κρασιά, αλλά σήμερα όλο και περισσότερα οινοποιεία υιοθετούν αυτόν τον τρόπο. Αυτός ο τύπος φελλού είναι κατάλληλος για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κρασιά. Υπάρχει αδιάβροχη κάλυψη στην εσωτερική πλευρά και το βιδωτό πώμα εμποδίζει την ανταλλαγή αερίων, επομένως σφραγίζει καλύτερα από τον φυσικό φελλό και είναι λιγότερο ακριβό.

 

Φελλός Crown

Τον συναντάμε συνήθως σήμερα στις γυάλινες φιάλες της μπύρας. Χρησιμοποιείται όμως και σε αφρώδεις οίνους επειδή είναι πολύ ανθεκτικός σε υψηλές πιέσεις. Η εσωτερική πλευρά έχει ελαστική κάλυψη που δίνει την δυνατότητα ερμητικού κλεισίματος. Το πλεονέκτημά του είναι προφανώς η πολύ χαμηλή τιμή του αλλά δεν σου δίνει σε καμία περίπτωση εκείνη την κλασική αίσθηση ανοίγματος μια φιάλης κρασιού.

 

Γυάλινος Φελλός

Τέλος υπάρχει ο γυάλινος φελλός. Είναι μια καινοτομία των τελευταίων χρόνων. Με αυτό μπορείτε να ανοίξετε το μπουκάλι χωρίς τιρμπουσόν και να το ανοιγοκλείσετε όποτε θέλετε. Μία επένδυση από πλαστικό που υπάρχει πάνω στο γυάλινο φελλό εγγυάται το τέλειο κλείσιμο της φιάλης. Το αρνητικό εδώ είναι σίγουρα το κόστος, ο γυάλινος φελλός είναι πολύ ακριβός.

 

 

Καλόγηρος Κων/νος

Οινολόγος