ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΤΟ 2023

Ουίσκι

Μπορεί να μην έχει τη φήμη του Islay, αλλά βρίσκεται ακριβώς δίπλα του. Ο λόγος για τη νήσο Jura, που στριμώχνεται ανάμεσα στην προαναφερθείσα νήσο και την ηπειρωτική Σκωτία. Τα εδαφικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά του μεγάλου αυτού νησιού συνδυάζουν τα τυρφώδη στοιχεία του δυτικού γείτονα και τα ανθικά στοιχεία του ανατολικού γείτονα. Την καίρια θέση του νησιού εκμεταλλεύθηκε το ομώνυμο αποστακτήριο. Ανακατασκευάστηκε μετά από δεκαετίες ερήμωσης και σήμερα, δυνατότερο από ποτέ, παράγει μια σειρά ετικετών, που δικαίως αποκτούν όλο και περισσότερους οπαδούς. Η πανέμορφη φιάλη των ουίσκι Jura προφυλάσσει ένα περιεχόμενο άριστο σε χρώμα, υφή, γεύση και άρωμα.

 

Ρούμι

Η μελάσα είναι ένα παραπροϊόν της επεξεργασίας ζαχαροκάλαμου. Εντυπωσιακά σκουρόχρωμη, με καραμελένια γλυκύτητα, αποτελεί την πρώτη ύλη για το αγαπημένο ρούμι. Αν, όμως, το ρούμι φτιάχνεται απευθείας από χυμό ζαχαροκάλαμου, χωρίς προηγούμενη επεξεργασία, τότε το ρούμι δεν ονομάζεται rum, αλλά rhum. Πιο χορτώδες, πιο γνήσια γλυκό και πιο καλοκαιρινό. Αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του και βαφτίζεται agricole. Εξαιρετικός εκπρόσωπός του είναι το Saint James, από τη μακρινή Μαρτινίκα. Κρύβει μέσα του τη φρεσκάδα του ζαχαροκάλαμου, μαζί με τον εξωτισμό της Καραϊβικής.

 

Τσίπουρο

Ο Συνεταιρισμός Βαένι Νάουσα χαρακτηριζόταν πάντα από ποιότητα και τιμιότητα. Τα κρασιά του, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο παλαιωμένα, αναδεικνύουν τα βαθύτερα γνωρίσματα των ποικιλιών, από τις οποίες φτιάχνονται. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα αποστάγματα. Ηγέτης αυτών αποτελεί το τσίπουρο. Ναυαρχίδα των ετικετών τσίπουρου του Συνεταιρισμού αποτελεί η Μαύρη Δρυς. Περίμενε υπομονετικά για τρεις σχεδόν δεκαετίες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, πριν μας προσφερθεί. Στο μεταξύ, αποκόμισε εκπληκτικά αρωματικά και γευστικά γνωρίσματα, που εύκολα κονταροχτυπιούνται με αυτά ενός ποιοτικού ουίσκι.

 

Μπύρα

Η ξανθιά μπύρα κρύβει μέσα της τη φρεσκάδα των δημητριακών. Ξεδιψάει, προσφέροντας εκείνη την απόλαυση, που σε κάνει να θέλεις κι άλλο. Η κόκκινη μπύρα εντυπωσιάζει με τις γλυκύτερες νότες καραμέλας που διαθέτει. Η μαύρη μπύρα, με εντονότατη αίσθηση καφέ, σοκολάτας και καπνού, αποτελεί μια πιο μεστή έκφραση μπύρας, με βαρύτερο σώμα και «δυσκολότερο» χαρακτήρα. Αν υπάρχει μια μπύρα, στην οποία όλα τα παραπάνω ισορροπούν περίφημα, τότε αυτή είναι η Aecht Schlenkerla. Εντάξει, ίσως το καπνιστό στοιχείο να πρωταγωνιστεί ελαφρώς, αλλά όλα τα υπόλοιπα δεν πάνε πίσω. Η εν λόγω rauchbier κατάγεται από τη Βαυαρία και αποτελεί κάτι παραπάνω από value for money επιλογή.

 

Κρασί

Πολλά έχουν ειπωθεί τα τελευταία χρόνια, σχετικά με την κρητική οινοποιία. Άκρως αναμενόμενο, αφού πολλά έχουν αλλάξει στην κρητική οινοποιία. Οι οινοποιοί της μεγαλονήσου εξελίσσονται ταχύτατα και καταφέρνουν, όχι μόνο να ασπάζονται νέες οπτικές οινοποίησης, αλλά και να διώχνουν «ρετσινιές» του παρελθόντος. Οι τοπικές ποικιλίες αμπελιού έχουν δικαίως τον πρώτο λόγο. Ξένες ποικιλίες επίσης καλλιεργούνται και οινοποιούνται εξαιρετικά. Η λευκή ποικιλία που φέτος ξεχώρισε είναι ο Ταχτάς, γηγενής στην Κρήτη. Το Οινοποιείο Δουλουφάκη είναι από τα πρώτα που τιμούν το συγκεκριμένο αμπελουργικό κόσμημα, συμβάλλοντας στο χτίσιμο θεμελίων για την ανάδειξή του.

 

Υλικά για κοκτέιλ

Το πεδίο των κοκτέιλ είναι αχανές. Τα προϊόντα που είναι πρόθυμα να συνοδεύσουν τα αγαπημένα ποτά είναι πολλά. Πάρα πολλά. Η τομάτα ήταν ανέκαθεν κλασικό εργαλείο στα χέρια του bartender. Και όσο πιο ιδιαίτερος είναι ο χυμός της, τόσο πιο ιδιαίτερο προκύπτει το κοκτέιλ. Η Mala Peruviana κατέχει τα σκήπτρα στο θέμα της τομάτας. Προσεκτικά επιλεγμένες από κάμπους της Βοιωτίας, μετατρέπονται σε χυμό που απογειώνει οποιοδήποτε κοκτέιλ, στο οποίο συμμετέχει. Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και η μαγειρική συμπαθεί την «Κακή Περουβιανή». Η απαλή υφή της και η πλούσια (άλλοτε πιο τυπική και άλλοτε πιο πικάντικη) γεύση της δίνει μοναδικό χαρακτήρα σε πιάτα, των οποίων αποτελεί συστατικό.

 

Λικέρ

Όπως είπαμε κι αμέσως πριν, το πεδίο των κοκτέιλ είναι αχανές. Τα προϊόντα που συμπληρώνουν τα ποτά βάσης είναι αμέτρητα. Αμέτρητες είναι και οι γεύσεις τους. Κι όμως, έλειπε μία. Το Kernel ήρθε να καλύψει αυτό το μικρό κενό, πρωτοτυπώντας σε κάθε επίπεδο. Από την αισθητική της φιάλης, μέχρι το γευστικό και αρωματικό χαρακτήρα του περιεχομένου, το συγκεκριμένο λικέρ καινοτομεί. Το μαχλέπι, η γεύση που γεμίζει τα παιδικά χρόνια των παλιότερων σε ηλικία, έρχεται να πάρει κι αυτό μια θέση στο bar, προσφέροντας μια πραγματικά ξεχωριστή προέκταση στο κοκτέιλ που απολαμβάνουμε. Οι πιο φανατικοί μπορούν να απολαύσουν την αίσθηση από μαχλέπι του Kernel ακόμα και σκέτη.

 

 

Φαίδωνας Κυτρίδης

Βιολόγος, PhD / Τελειόφοιτος Οινολόγος