ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ…

Ο Ιταλικός αμπελώνας πιστεύεται ότι εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά από τους Έλληνες περίπου το 800 π.Χ. Mαζί με τον αμπελώνα της Γαλλίας είναι οι δύο «γίγαντες» της παγκόσμιας αγοράς του κρασιού και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των τάσεων της αγοράς. Η ετήσια παραγωγή του ξεπερνάει τους 5 εκατομμύρια τόνους και αυτό την φέρνει στην πρώτη θέση ως προς την μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο. Το μοναδικό της γεωγραφικό προφίλ ως μια χερσόνησος η οποία εκτείνεται από τις Άλπεις μέχρι τις ακτές της Αφρικής και βρέχεται σε μεγάλο ποσοστό από θάλασσα, την καθιστά μοναδική. Πολυμορφική με βουνά, λόφους και πολλούς αμπελώνες να σκαρφαλώνουν πάνω από τα 1000 μέτρα υψόμετρο. Οι αμπελώνες της Ιταλίας αναβαθμίστηκαν πριν από περίπου 30 χρόνια γεγονός που δίνει την δυνατότητα για πιο νεαρά και ζωηρά αμπέλια που δίνουν άριστης ποιότητας κρασί. Η Ιταλία αποτελείται από 20 περιφέρεις και στην κάθε μία από αυτές παράγονται κρασιά από τοπικές ποικιλίες. Οι τοπικές ποικιλίες ανέρχονται περίπου στις 1000 εκ των οποίων οι 40 είναι γνωστές. Για να την κατανοήσουμε καλύτερα θα την χωρίσουμε σε 4 τμήματα: την Βορειοδυτική, την Βορειοανατολική, την Κεντρική και την Νότια μαζί με τη Σικελία.

 

Βορειοδυτική Ιταλία

Η διασημότερη αμπελοοινική περιοχή της βορειοδυτικής Ιταλίας είναι το Piemonte που σημαίνει «το πόδι του βουνού», αφού εκτείνεται στους πρόποδες των Άλπεων και συνορεύει με την Γαλλία και την Ελβετία. Τα πιο φημισμένα κρασιά που παράγει η περιοχή αυτή είναι τα λευκά αφρώδη του Asti και τα τολμηρά ερυθρά Nebbiolo.

Σας προτείνουμε:

Διαθέτει αχυροκίτρινο χρώμα με απαλές χρυσές ανταύγειες. Επίσης έχει έντονα αρώματα, τυπικά των σταφυλιών, με νότες ροδάκινου, φασκόμηλου και λεμονιού, με επίγευση λουλουδιών ακακίας. Είναι γλυκό, λεπτό, με καλή φυσική επίγευση.

 

Έχει έντονο βαθυκόκκινο χρώμα. Στην μύτη είναι ευχάριστο, με τις κυρίαρχες νότες να είναι του βατόμουρου και της βιολέτας, ενώ διακρίνονται και αρώματα καπνού, μπαχαρικών και δέρματος. Στο στόμα είναι ένα πλήρες και αρμονικό κρασί, με ευχάριστες τανίνες και μακρά επίγευση.

 

Βορειοανατολική Ιταλία

Από την περιοχή αυτή τα φώτα στρέφονται στο μεγαλύτερο σε παραγωγή διαμέρισμα της Ιταλίας το Veneto. Με πληθώρα οίνων D.O.C.G. (Ονομασίας Προέλευσης Ελεγχόμενης και Εγγυημένης) και D.O.C. (Ονομασίας Προέλευσης Ελεγχόμενης), το Veneto φημίζεται για τους οίνους Prosecco και τα εξαιρετικά Pinot Grigio .

Σας προτείνουμε:

Αυτό το κρασί είναι ένα απαλό και αναζωογονητικό Prosecco με ισορροπημένη οξύτητα, με ζωηρά αρωματικά χαρακτηριστικά όπως λευκά άνθη, ροδάκινο και μέλι. Διαθέτει ευχάριστη και κρεμώδη υφή. Ένα τέλειο κρασί για κάθε περίσταση.

 

Το Pinot Grigio συναντά στο La Tunella μια από τις πιο όμορφες και εντυπωσιακές εκφράσεις του. Από την DOC ζώνη του Friuli Colli Orientali στην Βορειονατολική Ιταλία, μια υπέροχη εκδοχή της ποικιλίας, με αρώματα πράσινου μήλου, εσπεριδοειδών και ανθέων. Το στόμα είναι γεμάτο κομψότητα, με δροσιστική οξύτητα και νύξεις ψημένου ψωμιού.

 

Κεντρική Ιταλία

Η ξακουστή Τοσκάνη στην κεντρική Ιταλία ταξιδεύει τους οινόφιλους σε εκπληκτικές περιοχές σαν το Chianti. Εκεί θα συναντήσει και θα γευτεί κανείς την ιδιαίτερη πατρίδα της ποικιλίας Sangiovese.

Σας προτείνουμε:

Το χρώμα αυτού του Chianti Classico είναι το κόκκινο ρουμπίνι του. Η μύτη είναι αρωματική, φρέσκια με ευχάριστες νότες κόκκινων φρούτων, γλυκόριζας, μαύρης σταφίδας και μια βανίλιας. Εκφράζει μια ευχάριστη γλυκύτητα στο ουρανίσκο, είναι στρογγυλό, μαλακό και φρουτώδες και χαρακτηρίζεται από μία πολύ κομψή επίγευση.

 

Νότια Ιταλία και Σικελία

Η Campania της Ιταλίας βρίσκεται νότια της χώρας. Ενδιαφέρον όμως έχουν και τα κρασιά της Σικελίας τα οποία επηρεασμένα από το ηφαιστειογενές terroir της Αίτνας δίνει μοναδικούς οίνους με πιπεράτες και πικάντικες γεύσεις.

Σας προτείνουμε:

Αυτό το κόκκινο κρασί έχει κομψό, επίμονο άρωμα, πικάντικη γεύση και εξαιρετική δομή. Προσφέρει αρώματα σκουρόχρωμου φρούτου και καμένης γης. Ο χαλαρός ουρανίσκος προσφέρει σαρκώδες μαύρο δαμάσκηνο, γαρύφαλλο και μαύρο πιπέρι μαζί με εύκαμπτες τανίνες.