Think Pink…

Αν ανήκετε σ’ αυτούς που πιστεύουν πως το ροζέ κρασί φτιάχνεται αναμειγνύοντας λευκό με ερυθρό, καλύτερα να το ξεχάσετε. Η πρακτική συναντάται σπάνια. Τα ροζέ κρασιά (τα οποία παρεμπιπτόντως ορίζονται από τη νομοθεσία με μόνο κριτήριο το χρώμα τους) αποτελούν μια ενδιάμεση κατηγορία. Βρίσκονται ανάμεσα στα λευκά και τα ερυθρά.

 

Το ροζέ κρασί προκύπτει όταν οι φλούδες των κόκκινων σταφυλιών αγγίξουν το κρασί για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Ενώ τα κόκκινα κρασιά ζυμώνονται για εβδομάδες μαζί με τις φλούδες των σταφυλιών, τα ροζέ κρασιά χρωματίζονται με τις φλούδες μόνο για λίγες ώρες. Ο οινοποιός έχει τον πλήρη έλεγχο του χρωματισμού του κρασιού, και αφαιρεί στη συνέχεια τις φλούδες των κόκκινων σταφυλιών, που είναι η πηγή της χρωστικής, όταν το κρασί φτάνει το τέλειο χρώμα.

 

Μέθοδοι Παραγωγής Ροζέ Κρασιού

Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι για να γίνει το ροζέ κρασί:

 

1. Μέθοδος Εκχύλισης (Maceration Method)

Η μέθοδος εκχύλισης προϋποθέτει ότι τα ερυθρά σταφύλια ξεκουράζονται ή μουσκεύουν στο σταφυλοχυμό για μια χρονική περίοδο και αργότερα ολόκληρη η παρτίδα του χυμού μετατρέπεται σε ένα ροζέ κρασί.

 

2. The Saignée method ή “Bled” Method

Η μέθοδος Saignée γίνεται ως εξής: Κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών της οινοποίησης του κόκκινου κρασιού, ένα μέρος του σταφυλοχυμού διαχωρίζεται και μπαίνει σε μια νέα δεξαμενή για να γίνει ροζέ. Η μέθοδος αυτή είναι πολύ συχνή σε περιοχές παραγωγής κρασιού που κάνουν ωραία κόκκινα κρασιά όπως η Νάπα. Ο σκοπός του διαχωρισμού δεν είναι μόνο η παραγωγή ενός ωραίου ροζέ αλλά και να συμπυκνωθεί η ένταση του κόκκινου κρασιού.

 

3. Μέθοδος Ανάμειξης (Blending Method)

Η μέθοδος αυτή της ανάμειξης προϋποθέτει ότι λίγο κόκκινο κρασί αναμιγνύεται σε μια δεξαμενή με λευκό κρασί για να γίνει ροζέ. Δεν χρειάζεται πολύ κόκκινο κρασί για να “χρωματιστεί” ένα λευκό κρασί ροζ, οπότε συνήθως αυτά τα κρασιά έχουν μέχρι και 5% προστιθέμενο κόκκινο κρασί. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ ασυνήθιστη με τα ήσυχα ροζέ κρασιά, αλλά συμβαίνει συχνά σε αμπελουργικές περιοχές με αφρώδη, όπως στην Καμπανία.

 

Γιατί ροζέ κρασί και όχι κόκκινο ή λευκό?

Το ροζέ κρασί είναι ένα κρασί το οποίο πίνετε δροσερό και ταιριάζει απόλυτα με την άνοιξη ή το καλοκαίρι και έχει μία ιδιαίτερη ανάλαφρη γεύση. Γενικά είναι κρασί με μεγάλη ευελιξία, αλλά και με ένα αρκετά μεγάλο ποικιλιακό εύρος και στυλ.

 

Με τι συνοδεύεται το ροζέ κρασί?

Το ροζέ κρασί πίνεται ανάλαφρα όταν είναι δροσερό. Σε αντίθεση με οποιονδήποτε άλλο τύπο κρασιού, το ροζέ κρασί μπορεί να συνδυαστεί με μια μεγάλη γκάμα από φαγητά. Συνδυάζετε εύκολα με θαλασσινά πιάτα, κρεατικά καθώς εξίσου καλά συνδυάζεται και με τυριά.

 

5 ροζέ κρασιά που κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ

 

Κατώγι Ροζέ, Κτήμα Αβέρωφ

Το ροζέ που φτιάχνει το Κατώγι Αβέρωφ από αμπέλια Ξινόμαυρου της Νάουσας έχει γλυκύτητα λίγο υψηλότερη από αυτή των ξηρών κρασιών, γι' αυτό κατατάσσεται στα ημίξηρα, γεγονός που του δίνει την ευκαιρία όχι μόνο να συνοδεύσει πιάτα με ιδιαιτερότητες αλλά και να καταναλωθεί ευχάριστα και ως απεριτίφ.

 

Παράγκα Flowers, Κτήμα Κυρ Γιάννη

Το κρασί της σειράς «Παράγκα» του Κτήματος Κυρ Γιάννη συνδυάζει τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Merlot με διαδικασία οινοποίησης που του επιτρέπει να έχει διακριτική γλυκύτητα. Εντυπωσιακό λαμπερό σομόν χρώμα, στη μύτη του οποίου ξεδιπλώνονται ζωηρά αρώματα λευκόσαρκου ροδάκινου, και ακολουθούν νότες λευκών λουλουδιών.

 

«9» Ροζέ, Κτήμα Μουσών

Από τις ποικιλίες Syrah και Μούχταρο που έχουν καλλιεργηθεί στον Ελικώνα της κεντρικής Ελλάδας φτιάχνεται το ροζέ της σειράς «9»του Κτήματος Μουσών και αντλεί το όνομά του από τις εννέα Μούσες που ζούσαν στην Κοιλάδα των Μουσών, όπου βρίσκεται το οινοποιείο της Οικογένειας Ζαχαρία.

 

 Άκρες Ροζέ, Κτήμα Σκούρα

Οι δύο χαρακτηριστικές ποικιλίες της Πελοποννήσου, το Αγιωργίτικο και το Μοσχοφίλερο, συμμετέχουν στην παραγωγή αυτού του ροζέ κρασιού. Από τον συνδυασμό αυτό προκύπτουν οι «Άκρες», με χρώμα λαμπερό, ανοιχτό κερασί με ροδαλές ανταύγειες.

 

Τρεις Μάγισσες, Κτήμα Μπαραφάκα

Tρεις διαφορετικές ποικιλίες αμπέλου (Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο και Syrah) συναντιούνται σε αυτό το μπουκάλι και το όνομα που έδωσε ο δημιουργός του, το Κτήμα Μπαραφάκα, «Τρεις Μάγισσες», είναι χαρακτηριστικό των προθέσεών του. Το αποτέλεσμα της ειδικής διαδικασίας οινοποίησης που εφαρμόζεται είναι ένα ροζέ κρασί όχι μόνο ημίγλυκο αλλά και ημιαφρώδες, που είναι πραγματικά ικανό να σε χαλαρώσει.

 

Στην υγειά σας !!!

 

Ειρήνη Φλέσσουρα

Οινολόγος - Γεωπόνος