ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το κρασί είναι χειμωνιάτικη απόλαυση. Πιστεύουν πως η ανοιξιάτικη βελτίωση του καιρού επιβάλλει τη μετάβαση από το κρασί στη μπύρα. Εμείς διαφωνούμε σθεναρά. Πιστεύουμε πως ιδανική για κρασί είναι κάθε εποχή.

Την άνοιξη, η φύση ξυπνάει από το χειμερινό λήθαργο. Τα χρώματα οργιάζουν, τα αρώματα επίσης οργιάζουν. Η πολυπλοκότητα και ο πλουραλισμός της φύσης θυμίζουν την πολυπλοκότητα και τον πλουραλισμό του κρασιού. Για το λόγο αυτό, σας προτείνουμε είκοσι ετικέτες, που εκτιμούμε ότι ταιριάζουν άψογα με την ωραιότατη αυτή εποχή του έτους.

Στα χέρια των οινοποιών της Ηπείρου, η Ντεμπίνα μετατρέπεται σε θησαυρό. Η κλασική αυτή ποικιλία της βορειοδυτικής Ελλάδας δίνει αξέχαστα λευκά κρασιά. Πολύπλοκα και προσβάσιμα ταυτόχρονα, «φωνάζουν» μήλο, αχλάδι και εσπεριδοειδή. Όταν η οινοποίηση της ποικιλίας αυτής εκμεταλλεύεται τις ερυθρωπές ανταύγειες που ενίοτε η ράγα εμφανίζει, τότε προκύπτει η ελαφρώς orange εκδοχή της Ντεμπίνας, που εμπλουτίζεται με στοιχεία λευκόσαρκων φρούτων και ξηρών καρπών. Η Debina Orange του Oινοποιείου Zoinos είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα και σίγουρα θα συνοδεύσει όμορφα τα ανοιξιάτικα βράδια σας.

Ενώ οι ερυθρωπές αποχρώσεις είναι πολλές φορές απούσες από τη Ντεμπίνα, δεν απουσιάζουν ποτέ από το Μοσχοφίλερο. Έτσι, ροζέ κρασιά από Μοσχοφίλερο έχουν γίνει καθεστώς. Το Gris de Nuit του Τσέλεπου αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα. Όταν το τριαντάφυλλο και το γιασεμί συνδυάζονται στη μύτη, τότε η αίσθηση είναι μόνο ανοιξιάτικη. Σε παρόμοιο μήκος κύματος, αλλά με εντονότερη οξύτητα, κινείται η Τομή του Τρουπή. Πρόκειται για μια άψογη λευκή οινοποίηση του Μοσχοφίλερου, που σίγουρα θα σας θυμίσει ηλιόλουστα ανθισμένα λιβάδια.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο ανοιξιάτικο οινικό κλίμα, θα περιγράφαμε τη γλυκιά «κόντρα» μεταξύ βορρά και νότου. To Fine Rosé του Ανατολικού Αμπελώνα επιλέγει να «σπάσει» το ερυθρό θράσος που επιδεικνύει το Μαυρούδι με μια σεβαστή δόση Ασύρτικου. Η αυστηρότητα της ερυθρής ποικιλίας αποκτάει μερικά «θαλασσινά» χαρακτηριστικά της λευκής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα άκρως ανοιξιάτικο ροζέ αποτέλεσμα. Παρόμοια νοοτροπία συναντάμε και στο πάντα εξαιρετικό Blanc του Παπαργυρίου. Σε αυτό, η σεβαστή δόση του Ασύρτικου δεν έρχεται να μαλακώσει την επιδρομή μιας ερυθρής ποικιλίας. Έρχεται, όμως, να μετριάσει τα έντονα αρώματα που χαρακτηρίζουν το Μοσχούδι, με μια ανεπαίσθητη ορυκτότητα. Απολαύστε το κάποιο ήσυχο βράδυ σε μπαλκόνι και θα με θυμηθείτε.

Ένα από τα βαριά πυροβολικά της άνοιξης είναι η Femina του Δουλουφάκη. Τα διαπεραστικά αρώματα εσπεριδοειδών, τροπικών φρούτων και γιασεμιού είναι απίστευτα ταιριαστά με την εποχή. Το Οινοποιείο Δουλουφάκη, όμως, έχει και ένα ερυθρό κρασί στο οπλοστάσιό του. Αποκλειστικά φτιαγμένος από Λιάτικο, ο Dafnios θα συντροφεύσει ιδανικά τα ανοιξιάτικα μεσημέρια και βράδια που έρχονται, ειδικά με τη συνοδεία νόστιμου φαγητού.

Στο χορό των ερυθρών κρασιών, που ταιριάζουν απόλυτα με την άνοιξη, ανήκει και μια πρόταση από την ανατολική Μακεδονία. Ο Κόκκινος Ελέφαντας του Οινοποιείου Σκίουρος είναι ένα κρασί ταυτόχρονα σωματώδες και ελαφρύ, ταυτόχρονα τανικό και μαλακό, ταυτόχρονα φρουτώδες και ανθικό. Αποδεικνύει την πολλαπλότητα δυνατοτήτων του Merlot, θυμίζοντάς μας γιατί η ποικιλία αυτή είναι τόσο δημοφιλής σε όλο τον πλανήτη.

Επιστρέφοντας στα ροζέ, τη σκυτάλη του ανοιξιάτικου εκπροσώπου παίρνουν μερικά από τα καλύτερα της αγοράς. Το Pink Pull του Καριπίδη δείχνει πόσο καλά αποτελέσματα μπορεί να δώσει το Sangiovese στη χώρα μας. Οι Αμυγδαλιές του Κτήματος Αβαντίς προβάλουν με υποδειγματικό τρόπο τις αρετές του επίσης ξένου Syrah. Η Φραγκοσυκιά του Ρούβαλη, αυτό το διαμάντι από την Αχαϊα, καταφέρνει να συνδυάσει τέλεια τον αθάνατο Ροδίτη με την αυθεντική γαλλική δύναμη του Cabernet Franc. Το Κτήμα Monsieur Nicolas κατάφερε να δώσει κατάλληλο καταφύγιο στην εαρινή νεανικότητα μέσω του άκρως επιτυχημένου Moi, Je M’en Fous!. Φιλοξενεί το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλίας, δηλαδή το Μοσχάτο Αμβούργου. Τα ανυπέρβλητα αρώματά του και οι μεθυστικές γεύσεις του ισοδυναμούν με την έννοια της άνοιξης. Μια πολύ διαφορετική οπτική προσφέρει το Rosette του Χατζηδάκη, οινοποιημένο αποκλειστικά από Μανδηλαριά. Κόκκινα φρούτα και κόκκινα άνθη πρωταγωνιστούν σε ένα ανοιξιάτικο πάρτυ μύτης και ουρανίσκου, γιατί όχι και σε ένα ανοιξιάτικο πικ-νικ με την παρέα σας. Όσο για το Peplo του Σκούρα, ο συνδυασμός Syrah, Αγιωργίτικου και Μαυροφίλερου βάζει κάθε εαρινό στοιχείο στο ποτήρι σας. Η παρέλαση των ανοιξιάτικων ροζέ κρασιών ολοκληρώνεται με τη Λημνιώνα του Ζαφειράκη, οινοποιού που ξέρει πολύ καλά να διαχειρίζεται τον εθνικό θησαυρό της συγκεκριμένης ποικιλίας.

Θα μπορούσε όμως η λίστα να μην περιλάβει ένα Βιδιανό; Προφανώς όχι. Το Βιδιανό του Διαμαντάκη αγκαλιάζει την έντονη οξύτητα, τη γεύση αμυγδάλου και τα αρώματα πεπονιού, κυδωνιού και βερίκοκου με μαγευτικό τρόπο. Το λευκό αυτό κρασί αξίζει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ανοιξιάτικης καλοπέρασής μας. Αλλά και ένα Sauvignon Blanc αξίζει ιδιαίτερης μνείας. Ανήκει στο Κτήμα Χατζηγεωργίου και δεν είναι άλλο από το Epops. Γνωρίσματά του είναι οι νότες γρασιδιού, που φέρνουν στο νου τα καταπράσινα ανοιξιάτικα λιβάδια, μα και η σπιρτάδα της οξύτητάς του, που είναι αντίστοιχη με τη σπιρτάδα της φύσης που αναγεννιέται.

Είναι βέβαιο ότι πολλοί θα διαμαρτύρονταν και μάλιστα με το δίκιο τους, αν από τη λίστα έλειπε μια Μαλαγουζιά. Εμείς θα προτείνουμε όχι μία, αλλά δύο. Αν και αισθητά διαφορετικές, αυτές του Porto Carras και της Ρωξάνης Μάτσα αποτελούν εκφραστικότατα παραδείγματα ανοιξιάτικων γεύσεων και αρωμάτων. Πιο ανθική η πρώτη και πιο φρουτώδης η δεύτερη, ταιριάζουν απόλυτα με την αγαπημένη εποχή, που μεσολαβεί μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού.

Last but not least, ένα Viognier! Αυτό του Παλυβού, που αμφιταλαντεύεται μεταξύ οξύτητας και απαλότητας, που εναλλάσσει τα στοιχεία χειμερινών και θερινών φρούτων και που κρύβει σθένος στη φινέτσα του. Είναι σίγουρα ένα αναπόσπαστο κομμάτι των ανοιξιάτικων δειλινών μας.

Και μην ξεχνάτε: αν το παρακάνετε λιγάκι με τις παραπάνω ετικέτες (ή και με άλλες που έχετε στο νου σας), μη νιώσετε τύψεις. Άνοιξη είναι, επιτρέπεται μια ατασθαλία...

 

 

Φαίδωνας Κυτρίδης

Βιολόγος, PhD / Τελειόφοιτος Οινολόγος